Mój dzień otwarty z nowym Superbem.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • LUKI
    RS
    • 2005
    • 5776

No a jak w takim razie te philipsowe wynalazki?
    kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM
  • szkoda
    RS
    S_OCP Member
    • 2005
    • 22543

Dzięki niezwykłej uprzejmości jednego z naszych kolegów, miałem przyjemność spędzić godzinę sam na sam z nowym Superbem 2.0 TDI(? ) CR w najbogatszej wersji Platinum z DSG.

Auto z przebiegiem 5kkm, więc praktycznie nowe, koła 17.

Zacznę od konkluzji :lol: :
    Bardzo przyjemne auto, nie miałbym nic przeciwko temu, żeby dla odmiany, pojeździć sobie takim właśnie przez jakiś czas.

Jakie zalety mają Skody to mniej więcej wszyscy tu wiemy, może napiszę głównie o rzeczach, które, być może z przyzwyczajenia do O2, mnie zastanowiły\niespecjalnie podobały mi się a i tak są to rzeczy IMO pomijalne - SUBIEKTYWNIE.

-mniejsza od spodziewanej ilość miejsca z przodu, przez inaczej wyprofilowany podłokietnik w drzwiach i inne (ostre, twarde?) wykończenie konsoli środkowej, mam wrażenie ciasnoty w porównaniu z O2.
    Miejsca prawdopodobnie jest tyle samo, być może nawet więcej, ale sposób w jaki trzymam nogi prowadząc, do Superba się nie nadaje, trafiam kolanami w twarde, wystające elementy co daje dyskomfort i wrażenie ciasnoty.

-zegary są zbyt rozsunięte przez co trzymając ręce na kierownicy 14:45 zasłaniamy sobie ich zewnętrzne części

-materiały uzyte do wykończenia deski rozdzielczej robią WRAŻENIE gorszej jakości niż w O2 ( :idea: ), nie są do końca matowe, mają grubszą fakturę i rzeczywiście w dotyku są twardsze, wygląda to trochę "tandetniej" i nie mówię tu zupełnie nic o stylistyce, bo ta akurat wersja była wykończona "drewnem" co mnie się akurat nie podoba ale komuś może.

-sama kiera, która na zdjęciach nie podobała mi się bardzo, nażywo nie robi tak złego wrażenia, można się przyzwyczaić, przyciski sterowania w kierownicy trafiają pod palce, z tym, że dla moich paluchów pokrętła, które się tam znajdują są trochę zbyt małe, żeby swobodnie i precyzyjnie operować nimi w czasie jazdy.
    trafiają pod palce tak dobrze, że dla mnie - nieprzyzwyczajonego - trudno jest w niekontrolowany sposób nie obracać w czasie parkingowych manewrów owymi pokrętłami, irytujący może być w takiej sytuacji szczególnie potencjometr głośności audio :szeroki_usmiech

-z zewnątrz nowy Superb powinien być trochę szerszy, wyglądałoby to zdecydowanie lepiej, w tej chwili jest, zdaję się szerszy od O2 o 3 cm i IMO jest to zdecydowanie zbyt mało, żeby tak długie auto wyglądało w pełni harmonijnie.

-twindoor, ostatnio mnie tak naszło, fajny system, innowacja, tylko PO CO :?: :lol:
    dla odbiorcy takiego jak ja, nie ma to najmniejszego znaczenia, system jest cięższy, zajmuje trochę miejsca, a mając liftbacka, mozliwość otwierania samego "bagażnika" de facto jest mi potrzebna jak dziura w moście
    oczywiście rozumiem, że marketingowo jest to potrzebne ludziom, którzy kupują sedany, ale praktycznie... bez sensu

-diesel CR pracuje bardziej miękko niż "stare" TDI, ale przy takim wyciszeniu wnętrza jakie jest w Superbie prawdopodobnie również stary klekot zachowywałby się cicho, silnik słychać przy dynamicznym przyspieszaniu, cichutko pracuje gdzieś tam w tle, zawieszenia nie słychać, jest na tyle cicho, że na pierwszy plan wybijają się jakies tam świerszczyki, poskrzypywania, pukania, których pewnie "normalnie" nie byłoby słychac a tutaj mogą być irytujące

"mocowo" silnik daje radę i naprawdę można się przemieszczać BARDZO dynamicznie, aczkolwiek SZAŁU nie ma, auto jest jednak dość ciężkie, przy takim rozstawie osi jeździ się oczywiście przyjemniej, bez tendencji do podskakiwania.
    Spalanie z BARDZO DYNAMICZNEJ jazdy to 11,9L/100.

ogólnie jak na auto międzyklasowe, zakorzenione jednak w średniej wyższej-
    saport techniczny baj DGW
    była BKD+DSG '05 120kkm
    była BXE '08 190kkm
    no i nie ma :-)

Komentarz

• zurcio
      RS
      • 2008
      • 2046

Ostatnio również przymierzyłem się Nowego Superb'a i najbardziej co mi nie pasowało to właśnie regulacja głośności Audio :?
      Być może że nigdy w O2 nie miałem regulacji w kierownicy... przejażdżkę miałem na parkingu i musiałem wyłączyć radio bo nie szło skręcać
      Lepiej chyba sprawdziłyby się przyciski + - ...

Również wykończenie auta w środku nie powaliło na nogi, spodziewałem się czegoś innego po takim aucie (w końcu to nie auto klasy średniej)...

Poza tym ogólne wrażenia pozytywne i być może do nowej O2 FL (po obejrzeniu w salonie) jeszcze bardziej się przekonam, bo Superb na fotkach niekoniecznie mi pasował.
      Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

Komentarz

• onyx73
        Rider
        S_OCP Member
        • 2005
        • 282

fajna bryka 170 km na ropie bardzo przyjemnie jeździ, jeżdzilem ambientum czy jakoś tak jedyne co mi tam brakowało to tapicerki z alcantary jak za auto za 100 k sZczegolnie ze te 100 k dalem 3 lata temu za o2 e100

Komentarz

• Dig Dug
          L&K
          S_OCP Member
          • 2005
          • 1306
          • Seat

Dla mnie Superb jest skopany. Ogladalem i w pierszej chwili nie zauwazylem który to, bo stał tylem i myslalem, ze ktos poprzednia meganka w sedanie podjechal :| , a koles mowi mi, ze to nowy Superb.
          Z przodu czy w srodku OK, ale tyl to totalna porazka. Normalnie jak zerzniete z meganki - mysle, ze wiecie o ktora mi chodzi. :x
          Była O1 jest F2.

Komentarz

• gosmo
            Ambiente
            • 2008
            • 201

Widziałem nowego superba w pierwszym dniu jego sprzedaży u dilera na placu. Jeden z pracowników mi go pokazywał i również stwierdziłem, że tył zerżnięty z meganki czym baaardzo zaskoczyłem swojego "oprowadzacza". Parę dni później przyglądałem mu się ponownie (superbowi nie oprowadzaczowi). Generalnie nie zwracałem uwagi na materiały wnętrza ale od razu sprawiały wrażenie "klasy średniej". Sama stylistyka wnętrza wydawała mi się mniej harmonijna niż w O2 no i ten debilny uśmieszek. W stylistyce lubię linie ciągłe, zachowanie proporcji itp. o ile na zewnątrz je trzyma tak w środku już nie, a ja wolałbym odwrotnie, auto jest dla mnie a nie dla widzów. Do tego duużo miejsca na tylnej kanapie, pewnie przydatne w przypadku wypadów rodzinnych za miasto, w normalnym użytkowaniu raczej nie ma to znaczenia. Więc jest to kolejne zagranie dla innych bo ja przecież jeżdżę z przodu Ktoś kupuje skodę dla prestiżu? Cała tajemnica wydaje mi się tkwi w cenniku. Auto można kupić taniej od aut konkurencji z podobnym wyposażeniem i silnikami, niestety za ceną muszą iść cięcia w jakości.
            Octavia II 1.6 MPI + LPG LandiRenzo

Komentarz

• zurcio
              RS
              • 2008
              • 2046

byłem dzisiaj z klientem w salonie (chwalił się że jutro odbiera - ja jako PH: piękny ładny, duży, lux i wogóle ),
              pytam się dlaczego padło na Superb'a :?: a nie np. Passat, Mondeo ...

"ze względu na ilość miejsca z tyłu ..., bardzo dbam o czystość auta, a tylko w tym dziecko siedzące w foteliku nie dostanie nóżkami do fotela z przodu"

różne są sposoby porównywania ...
              Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

Komentarz

• Big
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 6389

Nie bardzo wiem co Wy chcecie od jakości wnetrza Superba?? Jak dla mnie to auto ma wewnatrz baaaardzo dobrej klasy materiały i takie też spasowanie. Moje obserwacje potwierdzaja testy dziennikarskie (parkokrotnie spotkałem w nich opinie ze wnętrze Superba to juz nie Vw a ... Audi własnie ze względu na użyte materiały i iich spasowanie).
                jedyne co mnie denerwowało podczas moich jazd superbem (a miełem okazje juz3 krotnie nim pojeździć 2x 2.0 TDI i 1x 1.8 TSI) to przyciskie sterowania radiem w kierownicy - ilekroc manewrowałem na parkingu to zawsz eprzestawiałem glośnośc radia :?
                Pozatym jak dla mnie auto jest super i moim zdaniem jest skazane na sukces
                Czarny Elegance

Komentarz

• MiKruS
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 7976

Ja trochę nie rozumiem dla kogo robione są samochody, ktore mają wiecej miejsca z tylu niz z przodu (oczywiscie ze szczególnymi wyjątkami).

Sama swiadomosc, ze wozi się coś takiego z tylu moze spowodowac, ze nie chce się kupic takiego samochodu.
                  Do tego tak jak napisal Szkoda - po co ten wynalazek z tym bagaznikiem?

Do tego ta dysproporacja, ktora juz w starym Superbie byla na granicy zaakceptowania, a tu jest jeszcze bardziej zachwiana - czyli jamnikowatość...

Sorry, ale dla mnie to auto to jest niestety wynalazek, a z natury trzymam sie od takich z daleka.
                  TDI 205PS

Komentarz

• onyx73
                    Rider
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 282

dla mnie ideał mam 2 m wzrostu i mogę upchać rodzinę z tyłu która tez jest długa

Komentarz

• szkoda
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 22543

Zamieszczone przez onyx73
                      dla mnie ideał mam 2 m wzrostu i mogę upchać rodzinę z tyłu która tez jest długa
                      niekoniecznie, może Ci być jeszcze mniej wygodnie niż mnie a mam tylko 191, jeździłeś :?:
                      była BKD+DSG '05 120kkm
                      była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Misiekoctavia
                        Elegance
                        • 2005
                        • 891

Mam 182 wzrostu i jak zasiadlem do Superba to odrazu mi sie spodobalo, miejsca nie brakowalo i nic mnie nieuwieralo, niekulo, nic niewadzilem nogami

Komentarz

• onyx73
                          Rider
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 282

szkoda, jeździłem i naprawdę jest różnica na plus, w końcu udo oparte o siedzisko, a kierownica na miejscu w o2 jak nogi wygodnie to z kierownicą i rękami nie bardzo )

Komentarz

• szkoda
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 22543

Zamieszczone przez onyx73
                            szkoda, jeździłem i naprawdę jest różnica na plus, w końcu udo oparte o siedzisko, a kierownica na miejscu w o2 jak nogi wygodnie to z kierownicą i rękami nie bardzo )
                            no i widzicie jakie to subiektywne :lol:
                            była BKD+DSG '05 120kkm
                            była BXE '08 190kkm

Komentarz

Pracuję...